lauantai 8. marraskuuta 2014

Voimakestävyys treeni

Tässä tulee moneen tasoon soveltuva valmennustunti, jonka alunperin suunnittelin skh foorumille suunnitellaan treenejä toppaan.


Tänään harjoitellaan mm. kolmoissarjaakaarevaalinjaa ja jumppasarjaa. 
   Kolmoissarjoja harvemmin useimpien korkeuksissa nähdään, mutta valmentautuessa on vallan mainio treenimuoto. Kolmoissarja vaatii hyvää tempoa ja voimaa edetä jokainen este rytmissä. Tänään kolmoissarjamme pystytetään 2 laukan välein jottei nivelet rasitu niin paljon jos sarja olisi 1 laukan väleillä. (HUOM. Sarjaeste voi olla 1-2 laukkaa)
   Kaarevalinja on linja missä muutkin mutta nimensä mukaisesti ratsastetaan kaarevalla tiellä. Ja täten vaatii ulkoapujen läpi menemistä ettei polle pääse valumaan ulkolapa edellä. Linjoilla tärkeää muistaa on tasainen rytmi, suouruus (mutta kaarevalla linjalla tasaisesti taipunut) 

   Jumppasarja on hevoselle hyvää vaihtelua, myös kokemattomille yksilöille erittäin hyvä tapa aloittaa pomppimaan vähän isompiakin. Nimensä mukaisesti jumppaa ratsukkoa molempia ja tässä on hyvä keskittyä istuntaan. Mikäli olosuhteet, pohja ja keli antavat periksi kapuloita voi lisätä rattaisiin ihan reippaasti, vain taivas on rajana.


Tehtävien pitäisi kehittää ja harjoittaa voimaa, rytmiä ja suoruutta. Ja lopussa halutessaan ja kunnon nimissä voidaan harjoittaa voimakestävyyttä ja tulla pientä tehtävärataa.

rakentaminen
1. Aloita pystyttämällä kuvan mukaisesti kolmoissarja (1, 2, 3) haluamallesi avoimelle pitkälle sivulle 2 laukan välein, puomit asetetaan siistiksi puomikasaksi tolpien kohdalle.
2. Jumppasarjaa pystyttäessä mallaa puomit (4,5,6) maahan oikeisiin kohtiin 1 laukan välein ja aseta tolpat vasta sitten, ristikon (4) eteen asetetaan maapuomi että voit lähestyä ravissa ja saat ristikolta nostettua laukan. (4) kootaan matalaksi ristikoksi n. 50cm, (5) kootaan matalaksi pystyesteeksi n. 60cm, (6) kootaan matalaksi ristikko-okseriksi.(Ristikko okserin etupuomiksi ja takapuomi normaalisti paikalleen n. 60-120cm korkeuteen.
3. Kaarevalinja rakennetaan kolmoissarjan vastakkaiselle pitkälle sivulle. (7) rakennetaan pystyesteeksi hypättäväksi molemmista suunnisya n. 60cm, kuvan mukaisesti. (8) rakennetaan okseriksi, etu- ja takapuomi samaan korkeuksiin mahdollistaen hyppäämisen molempiin suuntiin.

treeni
1. Alkukäyntejä kävellessäsi mieti rytmiä että ratsusi käynnin tahti on tasainen mutta askeleen pitää keretä levätä maassa ettei käynti muutu kiireiseksi passiksi. Pitkällä ohjalla ratsastaessasi tunnustele seuraako ratsusi ohjaa, työntäessäsi kättä eteen joustaako kaula mukana(?) Jos ratsusi tekee vain yhtä muotoa eikä tule tunnetta että saisit ratsun ohjalle, ratsasta pohkeella ''mahan alta'' eli liikkeestä tulee nostava. Kävellessäsi kokoa fiiliksen mukaan ohjaa käteen ja taivuttele käynnin tahti säilyen!
2. Kun olet kävellyt mieleisesi käynnit, voit aloittaa ravityöskentelyn uraa käyttäen, liikkuen eteen mutta ravintahti on säilyttävä! Riippuen ratsusi koulutustasosta voit alkaa ratsastamaan ymypröille taivutuksia, pitkille sivuille voltteja. (Huom. mitä pienemmäksi kaarre käy, pidä huoli että ratsu ei ''kaadu'' vaan säilyttää tasapainon ja ulkolapa ei saa päästä valumaan.) Molemmat suunnat huolellisesti käytynä tee pitkille sivuille avot ravissa joissa pidät huolen monella ''uralla'' ratsusi tallustaa, ulkoohja ja ulkoavut pitävät ratsusi osittain pois uralta, muista asetus! (ei taivutus!) Tämä molempiin suuntiin.
3. Sinulla pitäisi olla (1, 2, 3) puomikasoina, ravissa tulet vasempaan kierrokseen uraa seuraten (3) vierestä-->väistö vasempaan-->ravissa kahden seuraavan puomikasan yli, ja toistat muutamia kertoja ja teet saman oikeaan kierrokseen käänteisesti. 
Nostat haluamasi laukan ja tulet kolmoissarjan maapuomeina tasaisessa rytmissä! Pidät huolen että jokaiseen puomiväliin tulee 2 laukkaa. Jos tässä vaiheessa huomaat välien olevan jollain tavalla epäsopivat, muuta ne laukallesi sopivaksi. Sitten tulet saman toisesta suunnasta.
4. Nosta esteet (1, 2, 3) matalaksi pystyiksi haluamallesi korkeuteen (40-80cm) ja tee täsmälleen sama kun puomeinakin, lähestyt haluamassasi kierroksessa kyseisessä laukassa ja jokaiseen väliin 2 laukkaa. Toistat saman toisessakin kierroksessa(Siksi kannattaa olla tarpeeksi matala että pääset myös hankalammallasi laukalla yli).
5. Jumppa onkin jo pystytetty, voit lähestyä tehtävää aktiivisella ravilla, ja puomilta ratsusi on tarkoitus nostaa laukka ristikolle ja jokaiseen väliin 1 laukka.
Jos puomin ja ristikon(4) väliin tuolee oikea jalka, jatkat linjan loppuun oikeassa laukassa, ja jos siihen osuu vasen jalka niin käänteisesti. 
Tässä voitkin mielesi mukaan nostaa ristikko-okseria (6) niin paljon kuin omat kyvyt, pohja ja keli, antavat periksi. Rytmi säilyy tässä hyvin joten lähestymisiä ei tarvitse ajatella.
6. Lähesty vasemmassa kierroksessa okserille(8), jatka tästä 4 laukkaa pystylle(7). Muista ulkoavut! Kyseisen tehtävän voit ratsastaa käänteisesti!

esteitä voi halutessaan nostella itselle sopiviksi

+ Voimakestävyys rata: 
Vasenlaukka: JUMPPASARJA lähestytään ravissa, jatketaan vasemmalle laukassa, seurataan uraa --> okseri(8) 4 laukkaa ja pysty (7) jolta jatketaan vasemmalle ja ratsastetaan uraa kierros ja lähestytään kolmoisarjalle (3, 2, 1).
Oikealaukka: JUMPPASARJA lähestytään ravissa, jatketaan oikealle laukassa --> kolmoissarja (1, 2, 3) jatketaan kierros uraa-- josta lähestytään pysty (7) 4 laukkaa ja okseri (8)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti